Ferestre din lemn sau PVC? Pe care sa le alegi?
Ferestre din lemn sau PVC?
Ferestrele sunt o investitie importanta pe termen lung. Acestea adauga valoare casei tale, economisesc energie, reduc costurile, imbunatatesc starea de liniste si aduc confort stilului tau de viata. Pentru a te ajuta sa te hotarasti in legatura cu alegerea ferestrelor pentru locuinta ta, am facut o comparatie intre ferestrele din lemn stratificat si ferestrele din PVC.
Inainte de a decide ce ferestre se potrivesc casei tale, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare:
COSTURILE
Ferestrele din PVC sunt aproape intotdeauna cea mai ieftina varianta. Pe de alta parte, niciodata nu ofera cresterea valorii investitiei in timp.
Ferestrele din lemn stratificat au un cost initial mai mare dar adauga valoare proprietatii tale.
GARANTII
Ferestrele din lemn stratificat pot avea o garantie de aproximativ 10 ani si durata de viata de peste 50 de ani.
Ferestrele din PVC de obicei au o garantie mai mica si o durata de viata mica, aproximativ 10-15ani.
ASPECT
Ferestrele din PVC pot avea un aspect placut pentru o arhitectura adecvata: locuinte colective, spatii comerciale, constructii industriale. Cu toate ca producatorii de PVC imbunatatesc tehnologia pe zi ce trece, incercand sa imite aspectul lemnului, nimic nu arata si nu se simte ca lemnul.
Pentru ferestrele din lemn stratificat poti alege modele vintage, clasice sau moderne, cu detalii traditionale, autentice: ornamente arhitecturale, coloristica nelimitata, forme arhitecturale multiple.
Ferestrele din lemn placat cu aluminiu sunt cea mai avansata varianta de ferestre moderne care imbina esteticul cu functionalul, oferind un exterior( aluminiul) robust si durabil cu un interior calduros si sanatos(lemnul).
EFICIENTA DIN PUNCT DE VEDERE AL ENERGIEI
Atat ferestrele din lemn cat si PVC pot oferi nivele inalte de eficienta din punct de vedere al economisirii energiei, dar soliditatea profilelor din lemn face mai usoara folosirea pachetelor de geam termoizolante grele si groase, cu 3 foi sau chiar cu 4 foi, fara a fi nevoie de a mari excesiv sectiunea profilului lemnos.
INTRETINERE
Ferestrele din ziua de azi, chiar daca sunt din PVC sau lemn sunt foarte usor de intretinut. Singura intretinere anuala necesara, atat la ferestrele din lemn cat si la ferestrele din PVC, este curatirea ramelor exterioare, ungerea feroneriei si curatirea orificilor de scurgere a apei.
In functie de expunere si conditiile meteo, ferestrele la care s-a folosit lemnul adecvat si vopsitoria corecta, au nevoie de o minima reintinerire a vopsitoriei exterioare cu un kit regenerant o data la 7-10 ani, iar apoi in intervale de 5-7 ani. Acest lucru face ca ferestrele din lemn sa revina la prospetimea si frumusetea initiala si iti dau posibilitatea de a schimba culorile daca iti doresti si chiar a le placa cu aluminiu.
Ferestrele din PVC nu necesita o interventie de reintinerire, dar degradarea lor inevitabila in timp nu mai poate fi remediata, singura posibilitate fiind inlocuirea lor.
TESTUL TIMPULUI.
Ferestrele din lemn au trecut testul timpului marturie stand cladirile de patrimoniu, cladirile istorice care isi pastreaza frumusetea si isi cresc valoarea. Tamplaria din PVC are o viata relativ scurta si a aparut odata cu expansiunea materialului plastic pe Terra, iar in Romania in urma cu 10-15 ani, fara sa fie supus inca la testul timpului.
SANATATEA /SIGURANTA
Tamplaria din lemn este naturala sigura si sanatoasa asigurand senzatia de caldura si liniste, putand sa joace rol de reglare a ambientului prin fenomenul de absorbtie/eliminare de umiditate..
Tamplaria de PVC este un material artificial, plastic, avand la baza fabricarii policlorura de vinil (57%). In ultimul timp producatorii de profiluri din PVC au eliminat plumbul din procesul fabricarii considerandu-l nociv sanatatii: oare ce trebuie sa mai elimine?
Ferestre din lemn sau PVC pentru mediul inconjurator?
MEDIUL INCONJURATOR
Lemnul este un material regenerabil, iar folosirea tamplariei din lemn conduce la realizarea unor constructii sustenabile si durabile.
Studiile existente in acest moment arata superioritatea tamplariei din lemn fata de celelalte variante din plastic sau compozit privind protectia mediului. Practic, pentru fiecare fereastra ECO AMBIENT din lemn aleasa in locul unei ferestre din PVC, impiedici emiterea a aproximativ 160 kg de dioxid de carbon.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre stilul care ti se potriveste, citeste si articolul: Alege-ti ferestrele si usile potrivite
Scrie un comentariu